عکاسی معماری

عکاسی معماری چیست؟

فهرست مطالب

ماجرا اینه که: عکاسی معماری یک ژانر محبوب و منحصر به فرد است که درگیر ارتباط بین طراحی، نور و فضا می‌شود. این ژانر فراتر از مستندسازی وارد دامنه هنری می‌شود و جوانب و شخصیت ساختمان‌ها را در در یک عکس ثبت می‌کند. عکاسی حرفه‌ای و با کیفیت از یک اثر هنری معماری زوایای پیچیده ای دارد که نیاز به اشراف به دانشِ عکاسی، درک معماری، فرهنگ و هنر و بسیاری موضوعات دیگر دارد که عکاس را قادر می سازد ظرافت های معماری را در قاب تصویر ثبت و به مخاطبان بیشماری نمایش و مضمون و حرف آن اثر را برایشان نقل کند.

 

درک ماهیت معماری

عکاسی معماری بیش از اینکه فقط به عکاسی از ساختمان‌ها محدود شود، درباره انتقال دیدگاه معمار، تعامل نور و سایه، و واکنش‌های احساسی که یک ساختار به وجود می‌آورد، می‌پردازد. عکاسان باید درون روح ساختمان فرو روند و هدف، تاریخچه و احساسات آن را درک کنند.

 

درک ماهیت معماری در عکاسی معماری
پروژه ویلایی در لواسان – عکاس: علیرضا فلاحتکار – مدیر تیم عکاسی و فیلمبرداری وصف

 

ترکیب بندی و کادر بندی در عکاسی معماری

 

ترکیب بندی یکی از فاکتور های مهم عکاسی حرفه ای و در واقع یکی از کلیدی ترین نکات در عکاسی معماری است. عکاسان اغلب بر روی خطوط تمیز، تقارن و کادرهایی که ویژگی‌های منحصر به فرد ساختمان را بیشتر برجسته می‌کند تمرکز می‌کنند. استفاده از تکنیک هایی مانند خطوط هدایت کننده  و فریم در فریم جذابیت بصری را افزایش می‌دهد و چشم بیننده را در عکس هدایت می‌کند. اهمیت و ارزش سوژه بر کسی پوشیده نیست اما گاه یک ترکیب بندی اشتباه می تواند یک سوژه ارزشمند و فاخر را خالی از جذابیت و اهمیت نمایش دهد در حالی که خلاقیت و اشراف یک عکاسی حرفه ای معماری بر اصول ترکیب بندی می‌تواند به کمک ظرافت ها و قوام هنری یک اثر معماری بیاید و آن را در چشم و یاد بیننده به یک تصویر / اثر به یاد ماندنی تبدیل کند. 

 

کادر بندی عکاسی معماری
عکاسی از نمایشگاه ماشین – عکاس: علیرضا فلاحتکار، مدیر تیم عکاسی وصف

تجهیزات

عکاسی معماری نیازمند دقت به جزئیات است و تجهیزات با کیفیت مانند لنزهای تیلت-شیفت برای اصلاح پرسپکتیو و ثبت خطوط راست، ضروری است. دوربین‌های با رزولوشن بالا، سه‌پایه برای استحکام و نگاه دقیق به جزئیات برای دستیابی به تصاویر واضح و حرفه‌ای و همچنین تجهیزات مورد نیاز برای نورپردازی از ضروریات عکاسی معماری به شمار می‌رود. 

 

تجهیزات عکاسی معماری

 

نور در عکاسی معماری

توجه به نور در عکاسی معماری یکی از پیچیدگی های این رشته‌ی عکاسی است چرا که با توجه به ابعاد سوژه، کنترل تمام و کمال شرایط از اختیار عکاس خارج است و او باید هماهنگی و انعطاف زیادی را از خود در انتخاب بهترین زمان و زاویه عکاسی برای بهره گیری از نور طبیعی به خرج دهد. چرا که همانطور که می دانیم میزان و زاویه ی تابش نور احجام، زوایا و اندازه ها را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. البته این به معنای غیر قابل استفاده بودن تجهیزات نور پردازی در این رشته نیست. و به خصوص می توان در عکاسی معماری داخلی و عکاسی مبلمان از نور مصنوعی هم استفاده کرد. 

قسمت دیگری که اهمیت نور در عکاسی معماری را مطرح می کند استفاده از نورپردازی و تاسیسات نورانی خود ساختمان است چه در نمای ساختمان و یا چه منابع نوری در طراحی داخلی. که اتفاقا می تواند یکی از جذابیت های معماری ساختمان باشد و نباید از آن غفلت کرد. 

 

تکنیک عکاسی و ویرایش تصاویر

تکنیک ویرایش تصاویر و تشخیص اینکه کدام فضا به چه صورت عکاسی و ادیت شود؛ یکی از مهمترین مهارت هایی است که یک عکاس معماری باید به آن مسلط باشد چرا که هر فضا بسته به نوع معماری نیازمند استفاده از تکنیک های متفاوتی هست. 

برای مثال هنگامی که در حال عکاسی از یک فضای داخلی هستید که پنجره هایی رو به فضای بیرون دارد، بهتر است از تکنیک عکاسی HDR استفاده کنید تا هم فضای داخلی و فضای بیرونی نور متعادلی داشته باشند.

 

برای دیدن نمونه کارهای بیشتر گروه عکاسی وصف اینجا کلیک کنید

 

عکاسی معماری منظر

 

 

چالش های عکاسی معماری</h2>

یکی از چالش های عکاسی معماری این است که قبل از حضور در پروژه شرایط آب و هوایی منطقه مورد نظر عکاسی رو بررسی کنید و در نظر بگیرید که قصد دارید چه زمانی در پروژه حضور داشته باشید تا از آن شرایط آب و هوایی به بهترین نحو استفاده کنید.

 

کاخ سعادت آباد تهران
تهران، کاخ سعادت آباد – عکاس: علیرضا فلاحتکار

 

همیشه یک هوای صاف و آفتابی مناسب عکاسی نیست و سبک و سیاق معماری و اینکه از چه فضایی میخواهیم عکاسی کنیم در انتخاب شرایط آب و هوایی تاثیر گذار هستن. برای مثال برای عکاسی از نمای ساختمان بهتر است که حدودا بین نیم ساعت تا یک ساعت قبل از طلوع یا بعد از غروب آفتاب عکاسی کنید تا هم نورپردازی نما قابل مشاهده باشد و هم آسمان نه خیلی تاریک باشد و نه خیلی روشن.

 

عکاسی معماری در شب و روز
لواسان، ویلای طراحی شده توسط گروه معماری آریل استودیو، عکاس: علیرضا فلاحتکار

 

زمینه‌ی اجتماعی و فرهنگی

معماری نمایانگر فرهنگ و جامعه است. عکاسان اغلب سعی می‌کنند نه تنها جوانب فیزیکی بلکه اهمیت فرهنگی یک ساختمان را نیز ثبت کنند. درک سیاق تاریخی و اجتماعی، روایت تصاویر را غنی تر می‌کند.

 

ساخت یک داستان

 عکاس حرفه ای قادر است برای اثری که از آن عکاسی یا فیلمبرداری می‌کند داستانی بسازد تا گیرایی روایت مصور خود را بیشتر و هویت پردازی سوژه را قوی‌تر کند. برخی از این داستان‌ها ممکن است در تضاد بین قدیم و جدید، تحول یک محله یا استقامت یک ساختمان شکل بگیرد و یا فراتر از این‌ها در ارتباطی که بین کاربرانش شکل می‌دهد و یا مفاهیمی که در مراحل طراحی مد نظر معمار آن بوده نهفته باشد. عکاسان از قدرت تصاویر خود برای القای احساسات و انتقال پیام‌های اثر بهره می‌برند.

برای مثال در عکس زیر که با عنوان لبخند سی و سه پل ثبت کردم سعی کردم شادی سی و سه پل اصفهان را به کمک نور تابیده شده به عرشه ی پل با استفاده از تکینیک  عکاسی 360 درجه نشان دهم.

تکنیک های عکاسی معماری
سی و سه پل اصفهان – عکس از علیرضا فلاحتکار مدیر تیم عکاسی معماری وصف

استقبال از مینیمالیسم

بسیاری از عکاسان معماری اصول مینیمالیسم را می پذیرند و بر سادگی و زیبایی شناسی تمرکز می کنند. حذف عناصر غیر ضروری به بیننده اجازه می‌دهد تا فرم و عملکرد معماری را درک کند.

شما فکر می‌کنید که تصویر زیر چه فضایی است؟

 

عکاسی معماری مینیمال

 

خلاصه اینکه:

در دنیای عکاسی معماری، هر کادری مانند یک بوم خالی نقاشی است و هر ساختمان داستانی است که منتظر ثبت شدن است. عکاسان از طریق تخصص فنی و دانش هنری، زندگی را به ساختارهای بی‌حرکت می‌بخشند و یک زبان تصویری ایجاد می‌کنند که فراتر از زمان است. همانطور که منظر شهری و ساختمان ها به تکامل خود ادامه می دهد، عکاسی معماری به عنوان یک رسانه قدرتمند باقی می ماند و زیبایی و اهمیت محیط ساخته شده ما را برای نسل های آینده از طریق ثبت تصاویر حفظ می کند.

2 دیدگاه دربارهٔ «عکاسی معماری چیست؟»

  1. سلام؛ در باره ویرایش تصاویر در عکاسی معماری میتونید بهم منبع معرفی کنید یا در مقاله های آینده بهش بپردازید؟

  2. با سلام
    این وبلاگ‌ باعث بهبود دانش من شده و به من کمک کرده‌ تا بهتر و مطلع‌تر شوم. بنابراین، از همه وبلاگ‌نویسانی که به اشتراک گذاری دانش خود با دیگران پرداخته‌اند، تشکر می‌کنم و آرزو می‌کنم که همیشه موفق باشند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا